Perbezaan Ubat dan Makanan Tambahan (Supplement)

Ubat vs Supplement – Tahukah anda?

 

5 Fakta Tentang Ubat

 

1/ Ubat terdiri dari ejen-ejen kimia yang kuat. Ia tidak memberi khasiat pada tubuh, malahan boleh mengubah fungsi-fungsi tubuh serta mengganggu tindak balas biokimia dan prosess enzim tubuh.

 

2/ Ubat boleh menyebabkan kesan sampingan, contohnya bila makan aspirin ada kesan sampingan seperti loya, perut tidak selesa dan masalah penghadaman.

 

3/ Ubat merawat kesan atau tanda-tanda sakit. Ia tidak memulihkan punca penyakit. Ia hanya menutup kesakitan.

 

4/ Pengambilan ubat memerlukan pengawasan teliti kerana terlebih sukatan boleh menyebabkan kesan sampingan yang boleh membahayakan tubuh.

 

5/ Ubat bertindak dengan cepat. Kesannya boleh dirasai dalam tempoh beberapa minit atau beberapa jam sahaja.

 

5 Fakta Tentang Makanan Tambahan (supplement/vitamin)

 

1/ Vitamin terdiri dari bahan semulajadi dan berkhasiat. Ia nya selamat untuk tubuh badan dan boleh bergabung dengan sel badan.

 

2/ Bahan berkhasiat dalam vitamin semulajadi membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim.

 

3/ Vitamin semulajadiĀ adalah selamat. Pengambilan berlebihan tidak akan mengganggu fungsi tubuh dan tidak merosakkan organ kerana sistem enzim badan telah tersedia boleh menerima bahan berkhasiat walau berlebihan.

 

4/ Tindakan vitamin semulajadi adalah perlahan-lahan. Ia nya memulihkan sel dan biasanya kesan baik dari vitamin hanya dirasai dalam tempoh pengambilan konsisten dalam beberapa bulan.

 

5/ Bahan berkhasiat dalam vitamin semulajadi bertindak merawat PUNCA penyakit dan menampung kekurangan zat pada sel-sel badan. Pengambilannya tidak perlu kawalan ketat berbanding ubat kerana jika bahan semulajadi terlebih dalam sistem tubuh, sistem tubuh tidak akan memproses bahan semulajadi yang berlebihan tersebut. Ia nya hanya mengambil bahan pada hd yang diperlukan tubuh sahaja.

 

Pengedar sah Shaklee (ID : 1247995)

Email : ismaaniza@gmail.com

Whatsapp : +6012-2634001

Leave a Reply